Rolex is ’s werelds meest erkende en bekende luxe horlogemerk. Die wereldwijde erkenning is het resultaat van tientallen jaren succes in een reeks van gebieden, van vroege tijd uitvindingen tot een reeks van belangrijke primeurs, om nog maar te zwijgen over  filmoptredens en associaties met James Bond, Paul Newman, en andere notabelen. Lees meer over de geschiedenis en de patenten en primeurs van Rolex horloges.  

De geschiedenis

In 1905 richtten Hans Wilsdorf en zijn zakenpartner en zwager Alfred Davis in Londen Wilsdorf & Davis Ltd. op. In 1908 registreerde Wilsdorf het handelsmerk “Rolex” en opende een kantoor in La Chaux-de-Fonds, Zwitserland. Het bedrijf veranderde officieel zijn naam in Rolex in 1915. Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van de Rolex naam, geen enkele lijkt te zijn bevestigd door Wilsdorf zelf. Een daarvan is dat Wilsdorf het voorbeeld van George Eastman volgde, die de naam “Kodak” voor zijn eigen bedrijf uitvond. Het succes van Eastman zette een trend van korte, verzonnen merknamen in gang. Een ander verhaal is dat Rolex een soort portmanteau is van de Franse term horlogerie-exquise. Ongeacht de inspiratie is de naam zeker aangeslagen.

Patenten en primeurs

Rolex claimt, of is gecrediteerd met, een breed scala aan octrooien en primeurs op het gebied van de horloge-industrie. Hieronder enkele voorbeelden:

In 1910 was Rolex het eerste polshorloge ter wereld dat het Zwitserse Certificaat van Chronometrische Precisie ontving, toegekend door het Official Watch Rating Center in Bienne. In 1926 patenteerde Rolex het eerste waterdichte horloge – de beroemde Oyster.

De Datejust werd geboren in 1945 en bracht ons het eerste zelf opwindbare polshorloge dat de datum in een venster op de wijzerplaat aanduidde.

De Submariner werd gelanceerd in 1953 en was het eerste duikhorloge dat waterdicht was tot een diepte van 100 meter. In datzelfde jaar bereikte Rolex de top van de Mt. Everest met de expeditie die Sir Edmund Hillary en Tenzing Norgay omvatte.

In 1960 was Rolex het eerste bedrijf dat een horloge naar de bodem van de Challenger Deep in de Mariana Trench stuurde. In 1967 patenteerde Rolex de helium ontsnappingsklep. Rolex werd in 1985 het eerste merk dat gebruik maakte van 904L roestvrij staal.

Rolex staat ook bekend om het creëren van een scala aan merknamen voor zijn innovaties. Deze omvatten Twinlock en Triplock waterdichte schroefkroonsystemen. Parachrom is een materiaal ontwikkeld, gepatenteerd en geproduceerd door Rolex voor gebruik in haarveren, Everose is een 18k roségoud ontwikkeld, gepatenteerd en geproduceerd door Rolex in haar eigen gieterij. Het Paraflex schokdempersysteem helpt de beweging te beschermen tegen schokken.